Mi smo posebno sposobni.

Centar za posebno sposobne je udruženje građana osnovano 2016. godine sa sedištem u Beogradu. U fokusu rada Udruženja je unapređenje i poboljšanje položaja i prava osoba sa invaliditetom iz oblasti socijalne zaštite, psihološkog osnaživanja, pristupačnosti kao i borbi protiv diskriminacije.

Ništa o nama bez nas.

Verujemo da u svakom pojedincu/ki postoji kapacitet da svoje nedostatke pretvori u svoje prednosti (nove mogućnosti).

Neophodna je adekvatna, posvećena podrška i prihvatanje društvenog okruženja, ali i sistema koji čine mnoge relevantne institucije u državi.

Na taj način postaješ ravnopravan član/ica društva u kojem živiš i u kojem možeš da doprinosiš u skladu sa svojim mogućnostima.

Nevena Tarlanović

osnivačica i direktorka

Nevena Tarlanović rođena 1984. godine u Beogradu. Trenutno na studijama fakulteta političkih nauka, na smeru socijalna politika i socijalni rad. Već 10 godina se  bavi  aktivizmom u domenu prava osoba sa invaliditetom. Autorka je brojnih članaka u časopisima Oblakoder, Lice Ulice, Danas, Mašina, Afirmator, Vice kao i na blogu Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. Deo je radne grupe  ministarstva za rodnu ravnopravnost i društveni dijalog, koja se bavi izradom strategije prevencije protiv diskriminacije. Organizatorka je brojnih humanitarnih izložbi u centrima za kulturu grada Beograda. Predsednica je udruženja Centar za posebno sposobne koji se bavi potrebama i problemima osoba sa invaliditetom i kordinatorka novoosnovane grupe za osobe sa invaliditetom, u okviru inicijative Ne davimo Beograd.

Danas se o inkluziji mnogo priča, teoretiše, ali u praksi ona ne postoji, za razliku od vremena kada se o njoj nije pričalo ali je postojala. Tek kad naučimo da prihvatimo ljude bez obzira na to kako ko hoda, priča, sedi ili drži čašu s vodom, doći će do pravog socijalnog uključivanja. Sve ostalo promašuje suštinu.

Nevena Tarlanović, Mogu skoro sve, sem da trčim za prevozom (LICEULICE)

Želiš da ti pišemo?

Ako želiš da ti jednom mesečno pišemo o tome što radimo i planiramo – ostavi nam svoj kontakt.