Mi u medijima.

Može li Srbija bez barijera? Kako izgleda diskriminacija koju teže primećujemo? Kako su vanredno stanje provodile osobe sa invaliditetom?

Može li Srbija bez barijera?

Svaka četvrta osoba se suočava sa nepristupačnošću institucija, gradskog prevoza i javnih površina. S obzirom da se ovo odnosi na stare, trudnice i posebno na ljude sa invaliditetom, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalnih pitanja pokrenulo je kampanju „Srbija bez barijera”. Planirano je postavljanje rampi, zvučne signalizacije, kao i niz aktivnosti u borbi protiv stereotipa.

POSLUŠAJ

Rečeno i prećutano

Život sa invaliditetom

Sekretarijat za socijalnu zaštitu Beograda raspisao je javnu nabavku za usluge personalnih aistenata. To podrazumeva da je ova vrsta asistencije licima sa invaliditetom zvanično ušla u sistem socijalne zaštite. Pored ove novine, Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalno uključivanje podržalo je osnivanje Resursnog centra za osobe sa invaliditetom. Reklo bi se, pozitivan pomak za oko 800 000 osoba, ujedno i povod za traženje odgovora na pitanja koliko invalidima država pruža zaštitu, gde su najveće manjkavosti i kako živeti kvalitetno i pored hendikepa.

PROČITAJ

Finansijska podrška dece s invaliditetom: novi pritisci na roditelje

Roditelji dece sa invaliditetom su novim zakonskim rešenjima ostavljeni bez podrške, primorani da prolaze komplikovane procedure za pravo na finansijsku pomoć i da biraju samo jednu od dve mogućnosti prihoda koje su i zajedno nedovoljne za normalan život.

PROČITAJ

Pristupačnost

Pristupačnost je elementarna potreba svakog živog bića koje želi da bude deo kolektiva koji ga okružuje, da u njemu ravnopravno učestvuje i doprinosi. Međutim, ukoliko su mu osnovne potrebe otežane, kao na primer kretanje, onda se suočavamo sa čestim problemom, a to je momenat socijalne isključenosti koji sa sobom može da donese niz posledica.

PROČITAJ

Mogu skoro sve, sem da trčim za prevozom

Poteškoće pri kretanju stvaraju i visoki ivičnjaci. Ja koristim hodalicu sa četiri točka i kočnicama, i naježim se svaki put kad ispred sebe vidim trotoar, jer znam da ću morati da se pomučim da popnem hodalicu na njega.

PROČITAJ

Želiš da ti pišemo?

Ako želiš da ti jednom mesečno pišemo o tome što radimo i planiramo – ostavi nam svoj kontakt.